Andere vormen van lichaamsconservering
Naast begraven, cremeren en het lichaam ter beschikking stellen van de medische wetenschap, zijn andere vormen van lichaamsconservering: vriesdogen en thanatopraxie.
Vriesdrogen
Vriesdrogen bestaat uit een aantal stappen.
Het lichaam wordt afgekoeld tot min 18 graden Celsius. Na het afkoelen, wordt de kist gedompeld in een bad met vloeibare stikstof van min 196 graden Celsius. De lage temperatuur maakt alles broos. Geluidsgolven trillen het geheel uiteen tot poeder. In een vacuümcabine wordt het water van de rest gescheiden. Dan volgt het drogen van het poeder en het verwijderen van niet-organische stoffen zoals protheses en kwik. Wat overblijft, is een geurloos poeder. Dit poeder gaat in een kistje van biologisch afbreekbaar materiaal en wordt ondiep begraven. Binnen zes maanden is dit gecomposteerd. Op deze plek kan een boom of struik worden geplant.
Thanatopraxie
Het gaat om het balsemen van het lichaam. Balsemen is een manier om de overledene enkele dagen te kunnen conserveren, zonder dat het uiterlijk te zeer verandert. Bij thanatopraxie wordt een conserveringsvloeistof ingebracht met een eiwitverhardende werking op de lichaamscellen.
Dit vertraagt het ontbindingsproces tijdelijk en doet het besmettingsgevaar wijken. De overledene kan thuis worden opgebaard zonder koelapparatuur. De garantie dat het lichaam na thanatopraxie goed blijft, wordt echter niet gegeven. Als de thanatopraxie wel aanslaat, blijft het lichaam juist heel mooi, wat het sluiten van de kist en het nemen van definitief afscheid bemoeilijkt. Daarom raden we thanatopraxie sterk af bij kinderuitvaarten. Bovendien zijn de kosten van thanatopraxie honderden euro´s hoger dan bij een thuisopbaring met koeling.